Volg ons op:De bevalling

Bij de thuisbevalling is een kraamverzorgster van Kraamzorg Eerste Week aanwezig als assistente van de verloskundige.

Belinstructie start bevalling 
Voor Kraamzorg Eerste Week is het fijn te weten wanneer je bevalling is begonnen. De intaker informeert jou over het moment waarop je ons moet informeren en het telefoonnummer dat je moet bellen.

Klaar voor de bevalling 
Vanaf 37 weken moet alles klaar zijn voor de bevalling. Dat wil zeggen dat je de ARBO-richtlijnen voor kraamzorg opgevolgd hebt, je de babyuitzet in huis hebt en bij een thuisbevalling je matrasbeschermer in je bed ligt. 

Noodzakelijk
In het kader van de Arbo-wet is het verplicht om het bed met minimaal 70 cm te verhogen. Dit dien je voor de bevalling in orde te maken. Ook wanneer je in het ziekenhuis gaat bevallen is het verplicht om tijdens je kraamtijd het bed te verhogen. Dit is noodzakelijk om het werk van de kraamverzorgster minder belastend te laten verlopen. Bedverhogers kunnen voor een bepaalde periode geleend worden bij de Thuiszorgwinkel. Hieraan zijn meestal geen kosten verbonden.
Overige arbo-richtlijnen:
• De commode is minimaal 90 centimeter hoog
• Het badje of de Tummy Tub moet stabiel staan en op een standaard.
• Bereikbaarheid van het kraambed.

Benodigdheden (babyuitzet)
Afhankelijk van je verzekering krijg je een kraampakket toegestuurd nadat je hen geïnformeerd hebt over je zwangerschap. Ontvang je dit niet, dan zijn de spullen verkrijgbaar in de winkel.
Download hier een pdf van de babyuitzet checklist.

Gezond zwanger met app
Met deze app, ontwikkeld door het Erasmus MC, kun je je levensstijl verbeteren omdat je bewust wordt gemaakt van je voedings- en leefstijlgewoonten.
Slimmer Zwanger app